Klima uređaj u vašem automobilu je vrlo sofisticirani sistem koji zahtjeva redovno održavanje kao i svaki drugi dio automobila. Prije polaska na godišnji odmor, obavezno izvršite kontrolu rashladnog sistema.

Za normalno funkcionisanje klima sistema u vozilu potrebno je da sistem bude napunjen odgovarajućom količinom tečnosti ili fluida za hlađenje. Servis klima sistema podrazumijeva da se uz pomoć aparata za servisiranje klima sistema izvrši deljano mjerenje i kontrola visokog i niskog pristiska, te da se vrijednosti pritisaka u sistemu uporede sa dozvoljenim. Ukoliko postoje određena odstupanja vrijednosti visokog ili niskog pritiska potrebno je izvršiti detaljan pregled ostalih elemenata klima sistema. Nakon toga potrebno je povuči freon (plin) iz sistema da bi se utvrdilo da li postoje određena odstupanja u količini freona.

Veoma je važno navesti kod servisiranja klima sistema proces vakumiranja i promjene ulja u kompresoru klime. Proces vakumiranja klima sistema je veoma važan i on podrazumjeva eliminisanje zraka, vlage i ne-kondenzirajučih gasova.

Nakon određenog vremena dolazi do razvoja mikroorganizama unutar klima sistema, tačnije na isparivaču, koji prouzrokuju neugodne mirise i izazivaju infekcije i alergijska oboljenja. Razvoj mirkoorganizama u auto klima sistemu urokovan je stalnim promjenama temerature tople-hladno zavisno o potrebi vozaća, kao i uticajem vlage koja se javlja u isparivaču klima sistema. Prisustvo mikroorganizama u auto-klima sistemu može dovesti do razvoja određenih bakterija, što može da prouzrokuje bolesti koja može da utiće na upalu pluća i drugih bolesti.

 

Redovno servisiranje i dezinfekcija klima sistema u vozilu veoma je važno za zdravlje putnika, i štiti od uticaja nezdravnog i štetnog zraka koje ulazi u unutrašnji dio vozila. Redovno održavanje auto-klima sistema podrazumjeva zamjenu polen filtera (filter kabine), kao i dezinfekciju isparivača, ventilacionih kanala i putničke kabine vozila. Različite vrste sprejeva koji su namjenjeni za dezinfekciju sistema, nisu učinkoviti i samo nakratko uklanjaju neugodne mirise. Međutim, nova tehnologija na bazi nebulizacije posebne tekućine namjenje za dezinfkeciju auto-klima sistema, omogučava uklanjanje mikroorganizama.

 

U našem servisu ćete uvijek prvo biti obaviješteni o kvaru na sistemu i cijeni popravke kvara, nakon čega se popravka može izvršiti samo nakon Vašeg pristanka.

Posjetioci

Ko je na mreži: 6 gostiju i nema prijavljenih članova